Kan det vara värt att låna?

Hej läsare! Som vi alla vet är vissa friluftsaktiviteter dyra att ha som fritidsintresse; faktum är att vissa är så dyra att man inte alltid har råd att köpa utrustningen rakt av. I vissa fall tittar man därför på om man har möjlighet att låna de pengarna. vad det innebär att ta ett privatlån är väldigt viktigt att hålla koll på i det läget så att man inte försätter sig i en situation som är svårt att ta sig ur. Först och främst, vad är ränta? Ränta är den delen av din återbetalning som du betalar till lånegivaren för att du har fått lånet av dem. Det är det lånegivaren tjänar på. Om du t.ex. behövde låna 30 000:- kan det mycket väl vara så att du har betalat 34 000:- när lånet är återbetalat, då är de 4 000:- ränta och avgifter som du betalat under tiden.

Hur ska jag tänka kring återbetalningen och räntan?

Så i steg ett lärde du dig om ränta, och det är på grund av att räntan du behöver förstå att ett lån gör att det du köper kostar lite mer än vad du faktiskt lånar. Vanligtvis sker återbetalningen av ett lån månadsvis. För att skynda på den här biten kan du utöver dina inbetalningar även göra egna extra inbetalningar, så kallade amorteringar, för att snabbare bli av med lånet. Med det i bakhuvudet ska du tänka på dina lån som korta, och som något som du bör räkna med att betala lite mer än överenskommet med långivaren för att kunna känna dig trygg med kostnaderna.

Tänk på utgifterna och avgifterna

Så borde jag ta ett lån eller inte?

Nu får vi slå ihop det du lärt dig. Att låna för en fritidsaktivitet får generellt sett inte kosta dig mer än att du kan spara ihop till det själv, eller mer än vad det du köper är värt. Ta priset på det du tittar på, lägg på några procent i räntor och avgifter och fråga dig själv om du tycker att samma produkt är värd det efter att dessa är inräknade. En snöskoter för 85 000:- kanske inte är värd 98 000:- i slutändan, men att istället köpa fiskeutrustning för 20 000:- och efter ränta och avgifter ha betalat 23 000:- kanske är mer rimligt!

Ett lån är en investering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *